Fonksiyonel Beslenme Nedir?
Fonksiyonel beslenmenin doğmasındaki ana ihtiyaç, beslenmenin nitelik açısından geliştirilmesi ve kişiselleştirilmesidir. Sağlıksız beslenmenin neden olduğu rahatsızlıklar, hazım sorunları, gıda intoleransı ve bunların sonucunda ortaya çıkan beslenme zorlukları ile kilo alma gibi sorunlar, bu ihtiyacın temelini oluşturur.
Bu beslenme yaklaşımı, besinlerin sadece temel besin öğeleri sağlamakla kalmayıp aynı zamanda vücut üzerindeki özel etkilerini de inceleyen bir anlayışı ifade eder. Yani, bir besinin sadece kalori ve besin öğeleri bakımından zengin olması değil, aynı zamanda vücutta nasıl bir etki yarattığı da önemlidir. Bu yaklaşım, bireyin genetik yapısı, yaşam tarzı, sağlık durumu gibi faktörlere dayalı olarak beslenme planlarını kişiselleştirmeyi amaçlar. Bu da sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmeye ve potansiyel sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Nasıl bir Yaklaşım Uyguluyoruz?
İlk birebir görüşmemizde, sizden durumunuzla ilgili bilgiler alarak eksik veya atlanmış noktaları tamamlamaya çalışıyoruz. Ardından, sağlığınız için beslenmeye dayalı bir yol haritası belirliyoruz. Bu haritaya dayanarak beslenme ve besin takviyesi planınızı oluşturuyoruz.
Gönderdiğiniz formlarla başlayarak, genel sağlık durumunuz, belirtileriniz ve tanılarınızla ilgili bilgileri topluyoruz. Vücudunuzda olası beslenme yetersizliklerini belirlemeye çalışıyoruz. Bu noktada, dengeli besleniyor olmanıza rağmen organlarınızın çalışma yoğunluğunun bu dengeyi etkileyebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Her görüşmemizde, genel sağlık durumunuzu, beslenme sürecinizi ve besin takviyesi alımınızı değerlendiriyoruz. Sizinle paylaştığımız materyaller ve videolar aracılığıyla hayatınızdaki dönüşümde size rehberlik etmeye çalışıyoruz. Her geçen gün daha sağlıklı ve iyi hissetme konusunda adım adım ilerlemenize destek olmayı amaçlıyoruz. Bu süreçte sağlıklı bir yaşam tarzına ulaşmanızı ve korumanızı sağlamak için çeşitli kaynakları ve yönergeleri sizinle paylaşıyoruz.
Kimler Tercih Etmeli?
Bağırsak duvarına zarar verecek şekilde sindirim sistemine uygun olmayan besinleri tüketmek, bağırsak duvarının zayıflamasına neden olabilir. Bu durum, zamanla bağırsak duvarının geçirgen hale gelmesine ve vitamin ile mineral eksikliklerine yol açabilir. Aynı zamanda, vücutta inflamasyonun artmasına neden olarak kilo alımını kaçınılmaz kılabilir. Bağışıklık sistemi de bu inflamasyona karşı aşırı duyarlı hale gelebilir.
Fonksiyonel beslenme, bağırsak duvarının zayıflamasından kaynaklanan vitamin ve mineral eksikliklerinin etkili bir şekilde tedavi edilmesini hedefler. Dolayısıyla, “fonksiyonel beslenme kimler için uygundur” sorusu yerine, hangi durumlarda bu yaklaşımın uygulanabileceği sorusu daha anlamlı olabilir.
Fonksiyonel Beslenme Hangi Durumlarda Çözüm Sağlar?
- Otoimmün hastalıklar: Sedef, multiple Skleroz, Romatoid Artrit, Haşimoto Tiroidi, Tip 1 Diyabet gibi hastalıklar
- Kanser
- Bağırsak ve Sindirim Sistemi Hastalıkları: İrritabl Bağırsak Sendromu (Spastik Kolon, Hassas Bağırsak), Ülseratif Kolit, Kron, Tanısı konamamış diğer bağırsak sorunları
- Metabolik Hastalıklar: Kanser, İnsülin Direnci, Tip 2 Diyabet, Hipotiroit, Kuşing Sendromu, Kronik Yorgunluk Sendromu, Fibromiyalji, Kemik erimesi (Osteoporoz)
- Nöropsikiyatrik Hastalıklar: Depresyon, Anksiyete, Panik Bozukluk
- Nörolojik Hastalıklar: Alzheimer ve öncesi durumlar, Parkinson
- Cilt Sorunları: Akne, Egzama, dermatitler, alerjik tablolar